Biserica noastra

În febra noului exil românesc, Cipru s-a numărat printre destinațiile alese de emigranții români. Dacă, imediat după 1990, prezența românească în insulă era oarecum neaccentuată, după 2002 și, în special, după 2007, numărul românilor din insulă a crescut semnificativ. Cu toate acestea, până în 2011, emigranții români nu au reușit să se organizeze sub forma unei comunități compacte.

În ceea ce privește asistența religioasă în limba lor, credincioșii români s-au putut adresa, pentru unele servicii religioase, preoților români, veniți în Cipru după 1995. Le-a lipsit, însă, Liturghia în limba română, preoții respectivi fiind angajați ai parohiilor cipriote, putând să răspundă solicitărilor credincioșilor români doar sporadic și aflându-se în imposibilitatea de a sluji Sfânta Liturghie în limba română.

În ianuarie 2010, preotul Ciprian Mega, în urma invitației Mitropolitului Isaia de Tamassou și Orinis (Biserica Ortodoxă a Ciprului), primește transferul din Biserica Ortodoxă Română și este primit în clerul Mitropoliei de Tamassou. Este rânduit ca preot al bisericii ”Sfântul Nicolae” din Lakatameia (cartier al Nicosiei), comunitate de limbă greacă. Vreme de doi ani, în care Părintele Ciprian păstorește comunitatea cipriotă, credincioșii români din zonă, precum și din locuri mai îndepărtate, îl caută pe preotul român, în special pentru spovedanii. În 2011, în urma unei înțelegeri între Mitropolitul Isaia de Tamassou și Mitropolitul Hrisostomos de Kitiou, Părintele Ciprian primește binecuvântarea de a sluji și pentru românii din Larnaka, încredințându-i-se în acest scop biserica Panaghia Hrisogalaktoussa.
Românii adunați astfel, împreună cu preotul lor, au hotărât să construiască un lăcaș de rugăciune pentru comunitatea românească din Cipru. I-au mărturisit acest gând Mitropolitului Isaia, care a binecuvântat proiectul duhovnicesc, oferind terenul pe care avea să se construiască biserica.

În 2012, s-a înălțat în inima Ciprului, pe pământul istoricei Mitropolii a Sfântului Iraclidie, o frumoasă biserică în stil maramureșean. Sfântul lăcaș a fost binecuvântat pentru slujire pe 1 octombrie 2012, în prezența a peste două mii de credincioși români și ciprioți. Evenimentul a fost mediatizat de toate televiziunile cipriote, fiind singura realizare a comunității românești din Cipru. În scurt timp, Biserica Românească a devenit un punct de atracție pentru turiștii care ajung în părțile Nicosiei.

Pe 6 octombrie 2013, îmbrăcată în haine de sărbătoare, Biserica Românilor din Cipru a fost sfințită, prin așezarea Sfintelor Moaște în piciorul Sfintei Mese și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir.

La acest înălțător eveniment, au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Isaia, ierarhul locului și binefăcătorul comunității românești din Cipru, alături de Preasfințitul Părinte Visarion Bălțat, Episcopul Tulcii, reprezentantul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preasfințitul Visarion a transmis comunității românești și Părintelui Paroh binecuvântarea și felicitările Părintelui Patriarh, iar Înaltpreasfințitul Mitropolit Isaia și-a mărturisit bucuria de a găzdui în Mitropolia Sa Biserica Românească.

Statul Român nu a contribuit în niciun fel la construcția Bisericii Românești din Cipru și nu a susținut, nici material și nici logistic, activitățile Parohiei noastre.